torsdag 29 november 2012

Köksmys i adventmörkret

Låt grytan stå och puttra medan du själv myser med en kokbok och kanske passar på att planera nästa veckas matsedel.
När man kokar långkok är det lika bra att laga mycket på en gång. Det här Chili con carne-receptet passar utmärkt att frysa in till matlådor. Bara att ta fram och värm en dag när man inte har så mycket tid till att stå i köket.

Chili con carne
8 portioner
1 kg högrev
2 msk olja
2 msk smör
1 msk salt
1 tsk nymalen svartpeppar
2 klyftade gula lökar
4 skivade vitlöksklyftor
1 urkärnad, finhackad röd chili ev 1-2 tsk chipotlepasta
3 dl stora vita bönor, blötlagda 8 timmar
2 köttbuljongtärningar
1 msk starkt paprikapulver
7 dl vatten
1 tärnad röd paprika
400 g kokta kidneybönor
Gör så här
Skär köttet i tärningar, cirka 3x3 centimeter
Bryn det i omgångar i olja/smör, salta och peppra
Stek lök, vitlök, chili och eventuellt chipotlepasta i olja
Lägg kött, lök och chili i en rymlig gryta
och tillsätt vita bönor, buljongtärningar, paprikapulver och vatten
Låt småkoka under lock i 1 timme och 30 minuter
Tillsätt paprika, kidneybönor och eventuellt lite vatten
Koka 1 timme. Köttet ska vara trådigt och falla sönder när det är klart.
En kall öl passar fint till Chili con carne.
I boken Het Mat: coola drycker
får du tips på andra drycker som passar till kryddstark mat
och här hittar du fler recept på långkok.

Fler anledningar till att stanna inne och mysa när mörkret faller
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar