onsdag 26 december 2012

3-rätters Nyårsmeny 2012

Julen hinner knappt avslutas innan det är dags att planera för nästa festliga tilldragelse, Nyårsfesten.

Mitt förslag på Nyårsmeny kommer här!
 



 
Skaldjurspaté med romsås
6-8 portioner
 
150-200 g crabfish, urkramad
1 dl dill, finhackad
5 ägg
5 dl grädde
0,5 dl smörgåskaviar
2 krm salt
1 krm vitpeppar

Garnering
200 g räkor, skalade
Citron
Sallad
Tomat
Gurka
Dill

Romsås
4 dl gräddfil
2 dl crème fraiche
4 msk röd stenbitsrom
1 vitlöksklyfta, pressad
1 krm salt
1 krm vitpeppar

Gör så här
Lägg bakplåtspapper i en avlång brödform, ca 1 liter
Lägg crabfishen i botten av formen och
strö över dill
Blanda ägg, grädde, kaviar, salt och peppar
Häll äggblandningen i formen
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 1 timme
Blanda alla ingredienser i romsåsen och
ställ kallt fram till servering
Garnera den kalla patén och servera den kall med romsåsen

 
 
 
 
Ugnsbakad torskrygg
med rödvinssås och rökt sidfläsk
  4 portioner
 
600 g färsk torskrygg
1 dl flytande fiskfond
1,5 dl rödvin
1 dl vatten
3 cl Kinsesisk soya
1 st charlottenlök
100 g rökt sidfläsk
Salt
Peppar
 
Till servering
Pressad potatis
Sallad
 
 
Gör så här
Hacka charlottenlöken till såsen fint 
Fräs löken mjuk med en klick smör i en kastrull
Slå på rödvinet, fiskfonden och vattnet
Låt det koka ihop i ca 10 min
Tillsätt soya och smaka av med salt och peppar
Red ev av såsen med Maizena och
avsluta med en klick smör för att "blanka av" såsen
 
Smörj en ugnsfast form och lägg i torskryggen
Salta och peppra torsken
Använd stektermometer och ugnsbaka torsken i 150 grader
tills den nått 56 grader i inner temperatur
Ta ut torsken och låt den vila ett par minuter
Tärna sidfläsk och fräs den knaprigt i en stekpanna
Skär upp fisken i portionsbitar och lägg på tallrik
Servera med pressad potatis, sidfläsk, rödvinssås och en sallad
 

 
 
 
Toppa päronen med

Honungsrostade valnötter

1 dl valnötter
1 msk honung

Gör så här
Rosta valnötterna försiktigt i en torr stekpanna
Tillsätt honungen och låt puttra i 5-6 minuter
Rör om då och då
Häll upp nötterna i en skål och låt svalna
 

 
 
 
Som dryck till förrätten passar ett torrt och fruktigt vin,
t ex ett Riesling, som även går utmärkt att dricka till varmrätten. 
Vill man bryta av med annan dryck till varmrätten
kan ett lättare röd vin passa.
Till efterrätten passar ett sött portvin .
 
Vill du använda ett och samma vin genom hela måltiden kan jag rekommendera det aromatiska vinet Sauternes.
Naturligtvis går det lika bra att dricka vatten,
med eller utan kolsyra.
 
En kopp kaffe kan passa att avsluta måltiden med
och till det är det gott med något sött,
t ex en Marsipanboll.
 
 
 

1 kommentar:

  1. Låter supersmarrigt! speciellt huvudrätten, torskrygg med rödvinssås och bacon... den går säkert inte av för hackor!

    SvaraRadera