tisdag 7 maj 2013

Kryddig hemkokt kola med smak av cognac



Hemkokt kola med cognac, kanel och nejlika
ca 45 stycken
2,5 dl vispgrädde
1,5 dl ljus sirap
2dl strösocker
0,5 dl cognac
2 msk vaniljsocker
1 st hel kanelstång
1 påse hela nejlikor
Gör så här
Koka upp alla ingredienserna i en kastrull
Låt stå och dra i 30-40 minuter
Sila bort kryddorna och koka kolasmeten
Gör ett kolaprov genom att hälla lite smet i kallt vatten
Det ska då gå att forma till en kula
Konsistensen går också att kontrollera med hjälp av en sockertermometer, kolan är färdig vid 130 grader
Häll upp i ett bläck eller i små kolaformar efter eget tycke
Låt stelna i rumstemperatur till nästa dag
Förvara kolan i kylen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar