lördag 29 juni 2013

Fläderblomssaft

Vilken härlig morgon! Idag var jag tidigt ute i trädgården för att plocka fläderblommor till en omgång fläderblomssaft. Blommor, citroner och en massa socker, kokhett vatten på det sen får det stå  svalt och dra i fem dagar innan det kan hällas upp på flaskor. Jag har sparat undan några pet-flaskor så jag kan frysa in en del av saften, härligt att kunna ta fram lite smak av sommar i vinter när snön yr utanför fönstren, känns väldigt avlägset just nu men jag vet av erfarenhet ;) att den dagen kommer.

Fläderblomssaft
ca 3 liter
40 fläderblomsklasar
3 citroner
50 g citronsyra
2 L vatten
2 kg socker
2 krm natriumbensoat
2 krm

Gör så här
Skölj blomklasarna och lägg dem i en bunke
Borsta citronerna i varmt vatten
Skär citronerna i klyftor och sedan i skivor
Lägg citroner och citronsyran i bunken med blommorna
Koka upp vatten och socker
Häll det kokheta vattnet över
Täck över och låt stå svalt i 5 dygn
Sila saften
Tillsätt natriumbensoat utrört i lite av saften
Häll upp i flaskor ända upp till kanten om de inte ska frysas
Förvara i kylskåp och drick dem ganska omgående
Ska saften frysas så tänk på att inte fylla flaskorna helt eftersom saften expanderar i frysen 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar