onsdag 28 augusti 2013

Havreflarn, eller du kanske säger knäckflarn

Sju sorters kakor ansågs förr vara det minsta antalet kaksorter på ett kafferep och då var det antalet  småkakor som avsågs, det vill säga utöver eventuella bullar, tårtor eller mjuka kakor.
Vi hade kaffekalas i helgen, men med bara en bråkdel av det antalet kakor som förr ansågs vara god ton. En av alla två sorterna vi bjöd på var dubbla havreflarn, eller du kanske säger knäckflarn, fyllda med chokladkräm. 
Havreflarn
 
3 dl havregryn
2 dl socker
0,5 dl sirap
150 g smält smör
0,5 dl kaffegrädde
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
Fyllning
3 msk rumsvarmt smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kakao
1 äggula
 
Gör så här
Rör samman alla ingredienserna till flarnen
Klicka ut smeten i små klickar på bakplåtspapper, 
en halv kaffesked med smet räcker eftersom smeten flyter ut och då får det plats 16 klickar på en plåt,
gör man större klickar ska man tänka på att göra färre och inte lägga dem för tätt eftersom de då flyter ihop
Grädda i 175 grader i 8-10 min
Låt kallna
Blanda ihop fyllningen
Fördela på hälften av flarnen
Lägg på de resterande som lock

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar