onsdag 16 oktober 2013

Havreflarn, eller du kanske säger Knäckflarn

Sju sorters kakor ansågs förr vara det minsta antalet kaksorter på ett kafferep och då var det antalet  småkakor som avsågs, det vill säga utöver eventuella bullar, tårtor eller mjuka kakor, men när vi  hade kaffekalas för en tid sedan bjöd jag bara på en bråkdel av det antalet kakor som förr ansågs vara god ton, tror ingen tog illa upp för det, och en av alla två sorterna jag bjöd på var dubbla havreflarn, eller du kanske säger knäckflarn, fyllda med chokladkräm, som den här månaden även är mitt bidrag till
Havreflarn
 
3 dl havregryn
2 dl socker
0,5 dl sirap
150 g smält smör
0,5 dl kaffegrädde
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
Fyllning
3 msk rumsvarmt smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kakao
1 äggula
 
Gör så här
Rör samman alla ingredienserna till flarnen
Klicka ut smeten i små klickar på bakplåtspapper, 
en halv kaffesked med smet räcker eftersom smeten flyter ut och då får det plats 16 klickar på en plåt,
gör man större klickar ska man tänka på att göra färre och inte lägga dem för tätt eftersom de då flyter ihop
Grädda i 175 grader i 8-10 min
Låt kallna
Blanda ihop fyllningen
Fördela på hälften av flarnen
Lägg på de resterande som lock

2 kommentarer: