tisdag 26 november 2013

Efterrätt med skimrande hjortrontopping

En efterrätt gjord på tomtegröt som påminner lite om pannacotta. Jag använde hjortron som topping men till jul är det ju passande att byta ut hjortronen mot lingon och få en härligt julröd efterrätt.
Tomtepudding med hjortron
6 portioner
 
1 vaniljstång
Skalet av en halv apelsin
2,5 gelatinblad
2 dl vispgrädde
0,75 dl strösocker
2 dl vaniljyoghurt
2 dl risgrynsgröt
 
Topping
0,5 dl strösocker
2 msk smör
225 g frysta hjortron (el lingon)
 
Gör så här
Skala med potatisskalare smala strimlor av det
gula på apelsinskalet
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 5 minuter
Koka upp grädde med vaniljfrön,
apelsinskal och socker
Ta bort kastrullen från värmen
Lyft ur skalen
Lägg ner gelatinbladen och
rör om tills de smält
Blanda med yoghurt och gröt
Häll upp i glas och ställ i kylen minst 3 timmar
Smält socker i en kastrull på medelhög
värme under omrörning
Klicka ner smör när sockret är ljusbrunt och
vispa snabbt ihop till en kolasås
Tillsätt hälften av hjortronen och
låt smälta under omrörning på låg värme
Tillsätt resterande hjortron och
ställ att svalna
Toppa puddingen med hjortron vid servering
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar