fredag 29 november 2013

Plankstek med en entrecote täckt av basilikapesto

Fredag och självaste 1:a advent på söndag, dagarna rusar sannerligen förbi och varje helg framöver är uppbokad av något, förberedelser inför jul, julfester/glöggmingel och inte minst julklappsinköp, men idag är det alltså fredag och jag tänker koppla av ikväll med något gott att äta och dricka. Kanske jag hade gjort en plankstek om det inte vore för att mannen bjöd på plankstek med en entrecote täckt av basilikapesto förra helgen, men som det ser ut nu vet jag inte vad det blir för gott till kvällen. Tror det lilla problemet kommer ge sig under dagen, något gott till kvällen blir det allt. Plankstek är annars riktigt enkelt att göra hemma, bara man har plankor av ek hemma. Har du ingen lokal snickare i närheten där du kan beställa plankor så brukar plankorna finnas i välsorterade matvarubutiker, hos Clas Ohlsons eller andra butiker där det säljs köksartiklar. Sen kanske man kan lägga ner lite mer tid på upplägget än vad mannen gjorde, spritsa moset   t ex och kanske servera ett knippe baconlindad sparris till, men det ligger inte riktigt för honom. Gott blev det hur som helst och till plankan drack vi ett mustigt rött vinCôtes-du-Rhône Reserve.
Plankstek
4 portioner
 
4 skivor entrecote (á 200 g)
1 kg potatis (mjölig sort)
0,5 dl mjölk
3 msk smör
1 äggula
4 små tomater
Salt
Peppar
Basilikapesto
2 krukor färsk basilika
1 vitlöksklyfta
25 g pinjenötter
1 dl olivolja
1 krm salt
50 g riven parmesanost
 
Till servering
 
 
Gör så här
Skala och koka potatisen mjuk
Häll av vattnet och pressa potatisen
Rör ner mjölk och smör
Vispa till ett luftigt mos
Rör ner äggulan
Smaka av med salt och peppar
Tillred såsen
Rosta pinjenötterna i het, torr panna
Passa noga, de får inte bli brända
Plocka ner basilikabladen i en mixer tillsammans med
skalad vitlöksklyfta, pinjenötter, olivolja,
salt och peppar
Kör allt till en jämn smet
Blanda till sist ner riven parmesan
 Krydda köttet med salt och peppar på båda sidor
Bryn det hastigt i smör ca 30 sekunder på varje sida
Låt köttet vila under ugnsfolie ca 10 min
Lägg köttbitarna på portionsstora ekplankor och
bred basilikapeston över
Spritsa moset runt om 
Ställ in plankorna högt upp i ugnen
Gratinera i 250 grader tills potatismoset fått fin, gyllene färg, ca 12 min
Ta ut plankorna och skeda såsen över köttet
Servera genast

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar