torsdag 5 december 2013

Inlagd sill med smak av havtorn

Förra året provade jag att göra en havtornssill kryddad med chili och citron, och den kan jag absolut rekommendera, men vill man vara mer klassisk kan man istället krydda med smakerna rosmarin och enbär.
Byt ut chili och citron mot 4 msk stötta enbär, 3 msk hackad färsk rosmarin och 5 stötta svartpepparkorn.
 
Havtornssill
6-8 bufféportioner
 
0,5dl ättiksprit (12%)
1,5 dl vatten
2 dl socker
0,5 citron
0,5 dl havtornsbär
(som du kan hitta i frysdisken)
0,5 hackad urkärnad röd chili
420 g inläggningssill

Gör så här
Koka en lag på ättiksprit, socker och vatten
Blanda i kryddor och lagerblad i lagen
Låt lagen svalna till kylskåpstemp
Skölj sillfiléerna i kallt vatten
Skär sillen i ca 2 cm bitar, gärna på snedden
Skala citronen med en potatisskalare så
endast det gula kommer med
Varva sillen med citron, bär, chili och sill i en väl rengjord glasburk
Häll på lagen och sätt på ett tättslutande lock
Låt sillen stå och dra i kylen i 1-2 dygn
 

Enligt tradition sköljs sillen ner med snaps 
men med det gör man precis som man själv vill.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar