lördag 14 december 2013

Shepherd´s pie - riktig ölmat

Inspirerad av det irländska köket lagade mannen Shepherd´s pie förra helgen. Eftersom vi inte äger några portionsformar för paj gjorde han pajerna i halvliters folieformar, funkade perfekt, men annars går det även lika bra att göra pajen för flera personer i en gratängform. Naturligtvis serverades det öl till maten eftersom Shepherd´s pie är riktig ölmat.
Shepherd´s pie
4 portioner
 
800 g mjölig potatis
1 purjolök
1 msk rapsolja
500 g lammfärs
0,5 burk krossade tomater
2 vitlöksklyftor, finhackade
3 stjälkar selleri, skivad
2 msk HP-sås
3 msk worcestershiresås
1 dl grädde
1 dl mjölk
50 g smör
1 äggula
2 dl riven cheddarost
Salt
Peppar
 
Gör så här
Skala och koka potatisen
Skölj och skiva purjolöken
Värm upp rapsoljan i en stekpanna
Stek purjolöken i stelpannan utan att den tar färg
Lyft upp purjolöken på ett fat
Lägg i färsen och låt bryna en stund
Salta och peppra
Blanda i tomatkross, vitlök och selleri
Låt småkoka i ca 5 minuter
Krydda med HP- och worcestershiresås
Pressa den kokta potatisen
Tillsätt gräddmjölk, äggula, salt och peppar
Rör moset fluffigt med en gaffel och
tillsätt hälften av den rivna osten
Smörj ugnssäkra formar
Slå färsen i botten på formarna
Fördelapurjon ovanpå
Täck med ett lager potatismos
Strö över resten av osten
Gratinera i 250 grader i ca 10 minuter,
tills moset fått fin färg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar