måndag 6 januari 2014

Helstekt fransyska med kantarellsås

Helgdag, en perfekt dag för långkok
låt köttet stå och gotta sig i ugnen medan du pysslar med annat.

  
Helstekt fransyska
4-6 portioner

1 kg nätad fransyska
2-3 dl valfri färdig BBQ-sås
1-2 gula lökar, grov hackade
Torkad timjan
Salt
Peppar

Gör så här
Lägg fransyskan med nätet kvar i en ugnsfast stekgryta
Tillsätt BBQ-sås, lök och rikligt med 
timjan, salt och peppar
Sätt på ett lock eller täck med ugnsfolie
Ställ in grytan långt ner i ugnen
Har du gott om tid steker du i 125 grader eller lägre och 
får en riktigt mör stek, i 175 grader går det dock lite snabbare
Låt innertemperatur avgöra när steken är färdig
vid 55 grader är köttet rött och blodigt, vid 60 grader är köttet rosa med röd kärna, 
vid 70 grader är köttet lätt rosa, vid 75 grader är köttet välstekt
Skär inte upp köttet på en gång när det är färdigt utan låt det ligga och vila ca 20 minuter
Ta till vara den goda fonden och gör en god sås till köttet.

Kantarellsås
6 dl sky + vatten
3 msk vetemjöl
(eller 200 g svamp på burk)
Vinbärsgelé
ev grädde
Salt
Peppar

Gör så här 
Sila och mät upp skyn
Tillsätt ev vatten
Vispa ut mjölet i lite av skyn till en slät redning
Koka upp skyn
Rör ner redningen
Smula ner torkade kantareller
Koka i ca 10 minuter
Smaka av med vinbärsgelé, grädde, salt och peppar


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar