lördag 1 mars 2014

Hel kyckling i ugn

För att få riktigt saftig och god kyckling kan man med fördel ugnssteka kyckling hel i en gryta med lock. Sköter sig ju dessutom självt i ugnen så man kan passa på att göra något annat medan maten lagas.
 
Den hela kycklingen kan man fylla med allt möjligt gott. Vi stoppade den full med torkade kantareller, så mycket som fick plats, blandat med skivad vitlök. Annat gott som man kan fylla kycklingen med är äppelklyftor, katrinplommon, färska örter, citron, ingefära, ja det är väl egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad som kan stoppas in i en hel kyckling i ugn.
Hel kyckling i ugn
4 portioner

1 kyckling, ca 1 kg
1 tsk salt
2 tsk matolja
2 krm vit- eller svartpeppar
2 tsk äkta soja 
4 vitlöksklyftor
Torkade kantareller

Till servering
Ris
Grönsaker

Gör så här
Fyll kycklingen med kantareller och skivad vitlök
Blanda matolja, salt, peppar och soja
Pensla kycklingen med blandningen
Lägg kycklingen i en gryta med lock
Stek mitt i ugnen i 200 grader i 1-1 1/2 timmar
Pensla gärna några extra gånger under stektiden
Stick en provnål i kycklingen för att pröva om kycklingen är färdig
Vätskan som kommer ut ska vara ofärgad
Ta upp kycklingen och använd antingen skyn som den är eller späd ut med lite grädde eller red av med maizena


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar