fredag 3 oktober 2014

Ugnsstekt fläskkarré med grönsaker och svamp



Planerar du långkok i helgen? 
Jag kan rekommendera ugnsstekt fläskkarré. 
Köttet sköter sig självt i ugnen och blir såå  mört och saftigt.

Ugnsstekt fläskkarré med grönsaker och svamp
 6 portioner

ca 1 kg benfri fläskkarré
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 krm stött rosmarin
Morot i skivor
Lök i klyftor
Svamp
Olja
Honung
Färsk timjan

Gör så här
 Blanda svamp, lök och morötter på en plåt/form
Ringla lite honung och olja över
Salta och peppra
Lägg på en timjankvist
Lägg karrén i formen med grönsakerna
Salta och krydda köttet
Stick in en termometer så spetsen kommer i den tjockaste delen
Placera formen i nedre delen av ugnen
Stek karrén i 175 grader i ca 1,5-2 timmar
Steken är klar när termometern visar 85 grader
Lägg steken på ett fat eller skärbräda
Täck den med aluminiumfolie och låt den vila i 10-15 minuter
Blir då lättare att skära

 Tillbehör

Brunsås

  6 portioner



  3msk smör

  3msk vetemjöl

  6 dl buljong
(eller sky från steken + vatten)

1,5 tsk soja

1,5 msk svart vinbärsgelé

Salt

Peppar



Gör så här

Smält smöret sakta i en kastrull

Tillsätt mjölet, rör om och låt det fräsa ihop lite

Häll i buljongen, lite i taget under omrörning

Låt såsen koka 3-5 minuter

Smaksätt såsen med soja, gelé, salt och peppar


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar