Kalops är ju en riktigt klassisk köttgryta, men istället för att använda nötkött gjorde jag min kalops på grytbitar av fläskkött. Har man inte all tid i världen för att låta kalopsen stå och koka är det lätt att nötköttet blir segt, där av valet av kött. Kokade dock även fläskköttet i ett par timmar så det nästan föll isär av sig självt. Billigare blir det oxå!
Klassisk kalops gjord på grytbitar av fläskkött
4 portioner
700 g grytbitar av fläskköt
2 st lök
3 st morötter
2 msk vetemjöl
5 dl vatten
15 st kryddpepparkorn
5 st lagerblad
1 msk svart vinbärsgelé
1 msk kalvfond
Salt
Vitpeppar
Till servering
Kokt potatis
Rödbetor
Gör så här
Bryn grytbitarna i en gryta
Salta och peppra
Skala lök och morot
Klyfta löken
Skiva morötterna
Vispa ut mjölet i en skål med lite av vattnet
Häll ner i grytan med resterande vatten
Låt grytan småputtra
Tillsätt resterande ingredienser
Låt grytan puttra i 1-2 timmar, tills köttet är mört
Fyll på med vatten då och då om det behövs
Smaka av med salt och peppar
Stackars griseknoen!
SvaraRaderavad då "Kalops på en kvart"???
SvaraRaderaDet tog ju 1-2 h att koka ;-)
Men det låter riktigt bus gott. ska pröva, Tack 👍🏻
SvaraRadera