lördag 28 mars 2015

Påskmeny 2015



Påsk om en vecka och jag har beställt vackert väder. Vi har inget inplanerat, känns riktigt skönt att kunna ta dagarna som de kommer och göra det som faller oss in, så jag hoppas på att kunna vara ute så mycket som möjligt, påta i trädgården, undersöka ravinen som vi så länge pratat om att gå till, ligger bara ett par kilometer härifrå och ändå blir det aldrig av, och njuta av en kopp kaffe på trappen i solen. God mat ska vi ju också äta, förstås, så planen är att köpa hem lite smått och gott som hör påsken till, sill, lax, ägg och en massa godis :Alltså blir det ingen påskmiddag här hemma nästa helg, snarare en liten påskbuffé, men kanske du letar inspiration till ett middagsparty. Därför har jag här satt ihop en liten påskmeny som kanske kan komma till användning, använd rakt av eller plocka delar. Håll till godo!

Gubbröra i snapsglas
8 portioner

1 burk ansjovisfiléer, 125 g
3 hårdkokta ägg
0,5 finhackad röd lök
2 msk hackad dill
Dekoration
Röd stenbitsrom 
Hackad gräslök
Tunnbröd

Gör så här
Häll av ansjovisen
Hacka den grovt
Skala och hacka äggen 
Blanda ansjovis, ägg, lök och dill
Servera i små glas med rom, hackad gräslök och 
en bit tunnbröd


Kyckling med jordärtskocka, citron och saffran
8 portioner

800 g jordärtskockor
16 kycklingklubbor
 10 banan schalottenlök
19 stora vitlöksklyftor
ca 1,5 påse saffran (0,5 g)
1 tsk timjan, torkad
1 msk dragon, torkad 
(el 1,5 msk färsk dragon, hackad)
1,5 citron, tunt skivad
1,5 tsk grovmalen peppar, olika färger
2,5 tsk citronpeppar
1 dl olivolja
1,5 dl hett vatten
Salt
Till servering
Ris
Smaksatt crème fraiche

Gör så här
Skala jordärtskockor
Koka dem i lättsaltat vatten i 5 minuter
Sila av vattnet
Blanda olja, örter och kryddor i en bunke
Lägg i skalade och delade schalottenlökar,
skivade vitlöksklyftor, skivad citron, kycklingklubbor och jordärtskockor
Blanda väl
Lägg blandningen i en ugnsform tillsammans med det heta vattnet
Stek i varmluftsugn i 175 grader i ca 45-50 minuter

Mango- och citronshots
8 portioner

Citrongrädde
2 dl vispgrädde
Rivet skal av 2/3 citron
2,5 msk citronsaft
2 msk flytande honung
Mangopuré
150 g fryst mango, tinad
1,5 färska mangos, finhackat
5,5 tsk flytande honung
Saft från 2/3 citron
Mynta

Gör så här
Vispa grädden
Blanda ner citronskal, citronsaft och honung
Mixa den tinade mangon
Blanda i det mesta av den finhackade mangon i purén
Fördela purén i 8 små glas
Klicka/spritsa citrongrädden på mangopurén
Garnera med resterande av den finhackade mangon 
Toppa med mynta


Tuppkaka


 2 ägg
2 dl socker
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,25 dl varmt vatten
Glasyr
100 g smör
1,25 dl socker
2 msk vaniljsocker
1 äggulor
Garnering
1 dl kokosflingor
Chokladägg

Gör så här
Smöra och bröa en springform, ca 24 cm i diameter
Vispa ägg och socker pösigt
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten
Tillsätt det varma vattnet
Häll smeten i formen
Grädda i 175 grader i ca 40 min
Låt svalna
Smält smöret till glasyren
Tillsätt socker, vaniljsocker och äggula under omrörning
Bred glasyren, som är ganska lös, över kakan
Strö över kokos
Låt kakan bli kall innan den skärs upp 
Garnera med några chokladägg



Glad påsk!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar