torsdag 24 september 2015

Jamie Olivers fläskbiffar i rökig paprikasås

Brukar ni laga mat tillsammans med familjen?  Jag tycker det är ett utmärkt sätt att umgås på. Redan som små fick barnen vara delaktiga i köket och röra och vispa i bunkar och kastruller. Det kanske inte var det snabbaste sättet att laga mat på men den tiden har vi igen nu när de en varsin dag i veckan har ansvaret för matlagningen här hemma, och inte heller var vi ett dugg oroliga för att de inte skulle få i sig mat när vi var bortresta en vecka. Sen finns det ju annat att vara orolig över som förälder när det gäller ungdomar, hus och hem när man är borta en längre tid, 
men det är en annan femma...
Så mitt råd är att laga maten tillsammans med barnen, även om det kräver lite tid och tålamod, för det har man som sagt igen senare. Det behöver kanske inte vara varje dag men låta dem iaf vara med vid några tillfällen i veckan och skära t ex sallad eller frukt, eller vispa en pannkakssmet.
Eftersom ungdomarna här hemma gillar att laga mat var det inte jättekonstigt att grabben önskade sig en kokbok när han nyligen fyllde 19. Han önskade sig ingen speciell kokbok utan tänkte sig mest en kokbok med bra recept som han kan ha användning av när han så småningom flyttar hemifrånJamie Oliver, tänkte jag, en cool kille med recept som går att laga på 15 minuter, det borde passa. 


Men grabben blev lite tveksam när han bläddrade i boken, han tyckte recepten verkade för avancerade. Jag kan nog hålla med honom till viss del, för Jamies fläskbiffar i rökig paprikasås, som vi lagade tillsammans, tog betydligt längre tid än 15 minuter att laga, fast vi var två som hjälptes åt, men det var inte särskilt avancerat, så jag är övertygad om att han skulle ha klarat av det på egen hand.

Fläskbiffar i rökig paprikasås
4 portioner

500 g fläskfilé, eller fläskytterfilé
1 tsk malen koriander
Salt
Peppar

Paprikasås
2 paprikor
1 röd lök
1 morot
1 fänkål
1 äpple
Olivolja
2 tsk rökt paprika pulver
4 lagerblad
4 vitlöksklyftor
2 msk balsamvinäger
700 g passerade tomater

Till servering
Ris
70 g rucola
1 citron
Naturell yoghurt

Gör så här
Kärna ur paprikorna och dela i fyra bitar
Skala moroten
Ansa fänkålen och dela i fyra bitar 
(spara ev fänkålskvistar)
Kärna ur äpplet och dela i fyra bitar
Skiva sedan alltihop i tunna skivor
Häll olja i en gryta
Stjälp i de skivade grönsakerna
Tillsätt paprikapulver och lagerblad
Pressa i vitlöken
Salta och peppra
Fräs under omrörning utan att det tar färg
Tillsätt balsamvinägern och de passerade tomaterna i paprikafräset
Låt kok upp
Smaka av med ev mer salt och peppar
Skär köttet i 8 medaljonger och tryck till dem lite med handen
Gnid in dem med olja, salt, peppar och mald koriander
Stek dem i het panna tills de är genomstekta, 
vänd då och då för att få fin stekyta
Pressa citron över rucolan och vänd ner det mesta av rucolan i paprikasåsen
Häll upp såsen på ett fat, placera köttet ovanpå och strö över resten av rucolan
Ringla över yoghurt och strö över lite blad från fänkålskvistar 
Pudra riset med lite rökt paprikapulver vid servering

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar