Välkommen!

måndag 12 oktober 2015

Vegetarisk böngryta som variation en vardag

I min jakt på vegetariska rätter så har jag den här månaden valt att ha vegetariskt som tema på Månadens middagstips, och ett tips som kommit in från Livsnjutarnas gourmetkök kände jag att jag ville testa omedelbums. En böngryta som förskolebarn tror är köttfärssås. Wow, passar perfekt här hemma till min skeptiska familj, tänkte jag. Planen var att servera böngrytan utan att nämna att den var vegetarisk, och se vad den fick för kommentarer. Nu är ju inte mina barn några förskolebarn, så när vi väl skulle äta grytan i fredagskväll var det inte någon av ungdomarna hemma :(
Dottern var med kompisar i stan och åt på Donken och grabben var hemma hos kompis och blev bjuden på pizza. Undrar jag om de anade ugglor i mossen ;) 
Alltså var det bara mannen och jag kvar hemma, som åt barnmat till fredagsmyset ;) Mannen är ju inte den mest skeptiska här hemma så han tyckte det smakade alla tiders, men tyckte att jag gott kunde ha struntat i att mixa grytan till puré, och nästa gång bli det nog så att grytan äts al dente, med lite tuggmotstånd. Själv tyckte jag det var en enkel och god böngryta som passar perfekt som variation en köttfri vardag. Vad ungdomarna tycker får jag helt enkelt ta reda på vid annat tillfälle...

Vegetarisk böngryta
4 portioner

1 gul lök
2 stora vitlöksklyftor
1 morot
1 förpackning (500g) krossade tomater + vatten att skölja ur den med
2 msk tomatpuré
1 burk (400 g) kidneybönor
Rapsolja till stekning
1 msk röd balsamvinäger
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
1 tsk paprikapulver
1,5 krm chilipeppar 
Salt
Svartpeppar
Till servering
Ris
eller något gryn, t ex kamutvete eller matvete

Gör så här
Skala och hacka löken
Skala och riv moroten
Fräs löken i oljan på medelvärme
Lägg i moroten och pressad vitlök
Låt det bli mjukt
Tillsätt tomatkross, tomatpuré, balsamvinäger och kryddor
Låt puttra ihop några minuter
Skölj bönorna i kallt vatten och tillsätt dem
Skölj ur tomatkrossförpackningen med lite vatten och tillsätt det i grytan
Låt koka ca 5 minuter
Smaka av med salt och svartpeppar
Mixa grytan till lagom konsistens (eller inte)
Olja in stavmixern för att inte missfärgas

4 kommentarer:

  1. Gå gott! Här kommer mitt bidrag till månadens middagstips.
    http://smaskelismaskens.blogspot.se/2015/10/halloumitoast-med-tomatsalsa.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Erika! Låter smaskelismaskens :)

      Radera
  2. Va roligt att du testade receptet så snabbt och att det föll i smaken! Kan hålla med om att man inte alltid behöver mixa till den. Synd bara på de försvunna ungdomarna som var den stora testgruppen ;)
    En fortsatt fin vecka till dig, kramizar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för era tips och ert engagemang :)
      Önskar er också en fortsatt fin vecka. Kramar

      Radera