torsdag 11 augusti 2016

Gammaldags äppelkaka med mandelmassa


Passa på att baka med äpplen till fredagsfikat nu när de finns i överflöd.

 Gammeldags äppelkaka

3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
100 g mandelmassa, riven
Fyllning
2 stora äpplen
2 msk smör
2 msk strösocker
2 tsk malen kanel
Smör och ströbröd till formen
1 äpple till garnering

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt
Smält smöret och rör i mjölken
Blanda med äggsmeten
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner i smeten
Tillsätt mandelmassan i smeten
Kärna ur och skär äpplena i bitar
Stek dem i smör, strösocker och kanel tills de fått stekyta och börjar mjukna
Blanda ner äppelbitarna i smeten
Smörj och bröa en sockerkakas form och fyll den med smeten
Skala, kärna ur och skiva ett äpple och lägg i mönster överst
Budra över med lite kanel
Grädda äppelkakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter
Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig
Låt äppelkakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller brödgaller

                                                                
                                                               Från Leila Lindholms A piece of cake.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar