måndag 27 mars 2017

Kycklingkorvgryta med äpple och sugarsnaps

Kycklingkorv istället för falukorv. 
Ett utmärkt alternativ om man vill, som jag, dra ner på mängden rött kött. 
Vad är då vitsen med det? Jo, för min del handlar det om rent hälsomässiga skäl. Tycker absolut att man ska äta varierat och inte låta det ena utesluta det andra men forskning har trots allt visat att kött och andra animaliska produkter har hälsonackdelar. De innehåller för mycket protein, ofta för mycket fett och för litet fibrer. Enligt livsmedelsverket bör vi inte äta mer än 500 gram rött kött i veckan, ca fyra köttmåltider, så byter man ut falukorven mot en korv med vitt kött så sparar man ju in en köttmåltid. Och någon stor skillnad på smak och konsistens tycker jag inte att jag märker av.

Kycklingkorvgryta med äpple och sugarsnaps
4 portioner

600 g kycklingkorv
1 gul lök
ca 10 champinjoner, färska
3 dl äppelcider
2 dl matlagningsgrädde
1 msk maizena
1-2 msk mango chutney
2 röda äpplen
150 g sugarsnaps
Salt
Svartpeppar
Persilja

Gör så här
Skala och hacka löken
Strimla kycklingkorven
Skiva champinjonerna
Kärna ur och tärna äpplena
Halvera sugarsnapsen
Bryn lök, korv och champinjoner i en stekpanna
Krydda med salt och peppar
Häll på cider och låt puttra i 5 minuter
Häll i grädde och låt koka ihop i någon minut
Red med maizena utrört med lite vatten
Tillsätt mango chutney och smaka av med salt och peppar
Lägg i äpplen och sugarsnaps
Låt allt koka upp
Toppa med klippt persilja
Servera med potatis eller mathavre


1 kommentar:

  1. Låter klokt att minska köttet. Jag äter kött men oftast väldigt små mängder. Äter mer grönsaker i stället.. ser gott ut med kyckling till, ha en fin dag Kram Pernilla

    SvaraRadera