lördag 3 juni 2017

Smörgåstårta med lax och räkor


Fortsätter på temat kalasmat 


och bjuder på en smidig smörgåstårta.

Smörgåstårta med lax och räkor
12 bitar

24 skivor formfranska

Crabstick- och äggfyllning
3 dl creme fraiche
3 dl majonnäs
4 hårdkokta ägg, kalla
250 g frysta, tinade crabsticks 
(kallas också surimi)
2 dl mycket finhackad purjolök
75 g stenbitsrom
Salt och peppar

Lax- och äppelfyllning
1,5 dl creme fraiche
1,5 dl majonnäs
200 g gravad lax i tunna skivor
1 äpple
0,5 gurka, skalad
0,5 dl pepparrot på tub
Salt och peppar

Runt om
2 dl creme fraiche
2 dl majonnäs
65 g rucola

Topping
4 hårdkokta ägg, kalla
300 g gravad lax i tunna skivor
400 g skalade räkor
Cocktailtomater
1 citron
Några rucolablad

Gör så här
Blanda creme fraiche och majonnäs till crabstick- och äggfyllningen
Mosa äggen och skär crabsticksen i fina skivor
Rör ner ägg, crabsticks, purjolök och stenbitsrom i 
creme fraiche- och majonnäsröran
Smaka av med salt och peppar
Blanda creme fraiche och majonnäs till lax- och äppelfyllningen
Skär laxen i fina bitar, tärna äpple och gurka smått
Tillsätt lax, äpple, gurka och pepparrot till creme fraiche- och majonnäsröran
Smaka av med salt och peppar
Skär bort kanterna på brödskivorna
Lägg 6 brödskivor kant i kant på ett bakplåtspapper när du ska montera tårtan, 
sedan kan du flytta den med hjälp av pappret
 och du kladdar inte ner brickan som du ska servera tårtan på
Lägg 3 brödskivor på längden och 2 på bredden
Täck med hälften av crabsticks- och äggfyllningen
Det ska vara ganska rikligt med fyllning
Täck med brödskivor, lägg brödskivorna lite omlott så de täcker skarvarna
Bred på lax- och äppelfyllningen
Täck med ett lager brödskivor
Bred på resten av crabsticks- och äggfyllningen
Täck med de sista brödskivorna
Blanda creme fraiche och majonnäs
Bred blandningen ovanpå och runt om
Gör du tårtan dagen innan, 
vilket är att rekommendera så den får stå och safta till sig över natten, 
täcker du in tårtan med plastfilm och ställer in den i kylen
Garnera med rucolablad på sidorna
Skiva äggen till toppingen
Halvera cocktailtomaterna
Skiva citronen
Garnera med ägg, lax, räkor och tomater
Avsluta med citronskivor och lite rucolablad


Trevlig helg!


1 kommentar:

  1. Den ser och låter ljuvlig ut, jag sparar receptet! Helt plötsligt dyker det upp tillfälle i form av avslutning, konfirmation, student eller liknande.

    SvaraRadera