lördag 9 september 2017

Bonda - indiska potatisbollar

Kryddiga potatisbollar som i Indien i vanliga fall friteras men som här istället görs i ugn för en hälsosammare variant. 
Det här är blir mitt tredje pittabalanserande receptet från boken Maten från min by. De två tidigare recepten på stekt ris med champinjoner och söt blomkålssallad hittar du här och här.


Bonda
8-10 st

4 potatisar
1 gul lök
1 selleristjälk
1 msk + 1 tsk kokosolja
1 tsk malen spiskummin
1 + 0,5 tsk malen gurkmeja
2 + 2 krm salt
Malen svartpeppar
1 dl kikärtsmjöl
1 dl rismjöl
ca 2 dl vatten
Rapsolja till smörjning

Gör så här
Skala och koka potatisen
Häll av vattnet och mosa dem
Ställ åt sidan
Skala och finhacka löken
Finhacka sellerin
Värm 1 msk kokosolja i en stekpanna eller gryta 
och tillsätt lök och selleri
Fräs i 5 minuter under omrörning tills löken är mjuk
Tillsätt spiskummin och 1 tsk gurkmeja
Rör i ytterligare 30 sekunder
Rör ner den mosade potatisen
Tillsätt 2 krm salt och smaka av med peppar
Låt potatismasalan svalna tillräckligt för att du ska kunna forma bollar
Blanda mjöl, 2 krm salt, 0,5 tsk gurkmeja, 1 tsk kokosolja och vatten i en skål
Rör ihop till en tjock rinnande smet
Doppa varje potatisboll i smeten och placera bollarna på en plåt täckt med ett bakplåtspapper insmort med rapsolja 
Låt bollarna stå i ugnen i 200 grader i 10-12 minuter
Låt svalna i ca 7 minuter innan servering
Använd en tunn stekspade för att försiktigt lossa bollarna från bakplåtspappret


Potatisbollar serverade med sweet chilisås


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar