söndag 13 maj 2018

Pastagratäng med broccoli och bacon

Det fina vädret håller i sig och det känns så där att stå inne i köket och laga mat. 
Tänk när vi får uteköket klart, dock inget som kommer hända i år, och vi kan stå ute tillsammans med fläktande vind och skära, blanda och tillaga på antingen grill eller muurikka. Och inte som nu när jag, vanligtvis, får stå inne köket och fixa tillbehören medans mannen står ute med en öl och passar grillen. Känner ni igen det? 
Eller har ni annan ordning på rollerna hemma hos er? Eller ni kanske till och med är så lyckligt lottade så ni har ett utekök?
Men dagens middagstips skulle egentligen inte handla om matlagning utomhus, 
utan om det näst bästa i middagsväg en varm sommardag, nämligen allt i en form. Som tillagar sig självt i ugnen medans du gör något annat utomhus.

Pastagratäng med broccoli och bacon
6 portioner

6 dl fullkornspasta, kokt
450 g fryst broccoli, tinad
200 g körsbärstomater, halverade
300 g bacon, tärnad
2 st vitlöksklyftor, hackade
1,5 tsk örtkrydda
2,25 dl matlagningsgrädde
4,5 tsk grönsaksfond
3 dl ost, riven
Salt
Svartpeppar

Gör så här
Dela broccolin i mindre bitar
Lägg broccoli och tomater i en ugnsform
Salta
Vänd ner pastan
Fräs på baconet tillsammans med vitlöken
Låt fettet rinna av på hushållspapper
Strö över baconet i gratängen och krydda med örtkrydda, salt och peppar
Blanda grädden med fond och slå över
Strö över riven ost
Gratinera i 225 grader i ca 20 minuter
Servera med en grönsallad

2 kommentarer:

  1. Härlig färgglad rätt! Älskar när man först äter med ögonen! Och att allt är i en form!

    Kram jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart maten ska se god ut också :)

      Kram Birgitta

      Radera