torsdag 9 maj 2013

Smarrig kycklingsoppa och ingefärscheesecake

Här har vi firat Kristi Himmelsfärd med smarrig kycklingsoppa och ingefärscheesecake.

Kycklingsoppa

1 hel kyckling (delad på mitten)
12 dl vatten
3 msk kycklingfond
1 lagerblad
2 gula lökar (finhackade)
Smör
Ca 6 tsk curry
5 dl vispgrädde
3 dl mjölk
Ca 15 champinjoner (klyftade)
1 stor eller 2 små paprikor (hackade)
2 klyftor vitlök (finriven)
Salt
Peppar
Vetemjöl till redning

Till servering
Baguette med Vitlökssmör
 
Gör så här
Koka upp vatten och fond i en stor gryta
Lägg ner den delade kycklingen och lagerblad
Låt koka ca 20 minuter under lock
Bryn löken i en klick smör i en kastrull, den ska inte få färg
Rör ner curry och ställ åt sidan så länge
Stek champinjoner och paprika med en klick smör i en stekpanna,
salta och peppra något, ställ åt sidan
Ta upp kycklingen och låt den svalna något,
ta sedan bort allt kycklingkött och dela i lagom stora bitar
Blanda ner allt utom mjöl i fonden som kycklingen kokade i
Låt koka upp
Red av soppan med mjöl utrört i lite vatten tills du fått en lagom tjock soppa
Smaka av med salt och peppar


Ingefärscheesecake
16 bitar
200 g kardemummaskorpor
200 g smör
Fyllning
4 gelatinblad
1 dl inlagd ingefära
4 dl naturell yoghurt (10%)
300 g färskost
3 dl florsocker
1 krm salt
Topping
2 ätmogna, tunnskivad mango
1 gelatinblad
1 dl vatten
1 msk strösocker
Garnering
1 lime

 
Gör så här
Mixa skorporna fint i en matberedare
Smält smör och blanda ner skorpsmulorna
Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter för att mjukna
Mixa ingefäran med 1 dl yoghurt med stavmixer
Vispa försiktigt ihop ingefärsyoghurten med 3 dl yoghurt, färskost, florsocker och salt, använd gärna elvisp
Lyft gelatinbladen ur vattnet och lägg dem i en kastrull
Värm försiktigtunder omrörning tills gelatinet är rinnande
Ta av från värmen
Ta lite av yoghurtsmeten och rör ner i gelatinet
Rör sedan noga ner blandningen i resten av yoghurtsmeten
Häll smeten i springformen
Täck med plastfolie och låt stå i kylen  3 timmar för att stelna
Ta försiktigt bort kanten på formen med en tunn kniv 
Täck hela tårtan med mangoskivor
Lägg gelatinbladet i 1 dl kallt vatten i en kastrull,
låt dra i 5 minuter
Häll i sockret och värm under omrörning tills socker och
gelatin precis löst sig, det får inte bli för varmt
Ringla blandningen över mangon på tårtan
Använd ett ciseleringsjärn och
skär fina strimlor av limeskalet
Toppa tårtan med limeskalen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar