måndag 26 augusti 2013

Sött från förr - Syltkakor och Äppelmos - Veckans receptbok

Veckans receptbok är fylld med söta saker, en härliga blandning av bilder på fina klassiska bakverk, efterrätter och marmelader, och av gamla släktrecept som gått i arv från författaren Theresias Erneborgs mormors mors tid. En bok jag blir både glad och inspirerad av.
 Syltkakor
50 kakor
 
200 g rumsvarmt smör
2,5 dl strösocker
0,75 dl gräddfil
5 dl vetemjöl
sylt
(jag använde rödvinbärsylt)

Gör så här
Blanda smör och socker
Tillsätt gräddfilen
Rör ner mjölet
Smeten ska bli lös och nästan för kladdig för att rulla
Rulla smeten försiktigt till små bollar
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper
Tryck små gropar i mitten på varje kaka
Fyll med lite sylt
Grädda i 175 grader i 10-12 minuter
 
 
Äppelmos
 
3 kg äpplen
3 dl vatten
3 dl strösocker
1 krm askorbinsyra
 
Gör så här
Skala äpplena och skär i bitar
Koka med vattnet tills äpplena gått sönder
Mosa med ballongvisp
tills moset fått önskad konsistens
Ta av från plattan och rör i socker och askorbinsyra
Koka upp igen och häll på rena burkar
Äppelmoset klarar sig ett par veckor i kylen 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar