måndag 23 september 2013

5:2 kokboken - Veckans kokbok

Har lånat och läst 5:2 kokboken men den kunde inte ändra min övertygelse om att vi mår bäst av att äta varierat och allsidigt och dessutom röra på oss, än av att följa någon diet.
Jag tänkte ändå dela med mig av två recept som jag lagat från boken, vilka man naturligtvis kan laga även om man inte följer dieten.
Fisk- och tomatgryta
4 portioner

1 gul lök, finhackad
4 vitlöksklyftor, skivade
1 tsk ingefära, skalad och riven
0,5 tsk malen gurkmeja
1 tsk chilipulver
1 tsk malen spiskummin
2 tsk malen koriander
1 tsk garam masal
500 g vita fiskfiléer, torsk el kolja, skurna i kuber
1 burk krossade tomater
2 tsk salt
2 tsk socker
 
 
Gör så här
Fräs löken mjuk och gyllenbrun
Tillsätt vitlök, ingefära och kryddor
Lägg i fisken och rör om försiktigt
Tillsätt tomater, salt och socker
Lägg på lock och låt sjuda i 7-10 minuter
 
Fiskgrytan har en indisk touch med smaker från många olika kryddor. Enligt 5:2 dieten får kvinnor under fastedagarana äta som mest 500kcal/dag och männen 600 kcal/dag, den här rätten innehåller 194 kcal och får väl räknas som ett huvudmål en fastedag. Observera att det inte är något ris eller potatis till grytan på fastedagarna om man följer dieten, vilket man naturligtvis kan ha de andra dagarna eller om man inte följer dieten, eller varför inte servera det indiska naanbrödet till grytan.
 
 
Paprika- och ingefärssoppa
4 portioner
 
3 röda paprikor, urkärnade och delade
1 rödlök, skalad och delad i klyftor
2 vitlöksklyftor, oskalade
5 cm färsk ingefära, skalad och riven
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
2 medelstora potatisar, skalade och tärnade
9 dl grönsaksbuljong
Salt
Peppar
 
Till servering
Mager Philadelphiaost
 
Gör så här
 Lägg paprika, lök och vitlök i en ugnsfastform
Ugnsstek i 200 grader i 40 minuter eller
tills paprikorna har börjat svartna
Hetta under tiden upp olja i en kastrull
Tillsätt ingefära, spiskummin och koriander
och fräs på låg värme i 1-2minuter
Lägg i potatistärningarna
Rör om ordentligt
Krydda med salt och peppar
Häll i buljongen
Låt sjuda under lock i 30 minuter
Ta ut grönsakerna från ugnen
Lägg paprikorna i en plastpåse, förslut och låt svalna
Tillsätt löken till potatistärningarna
Kläm försiktigt ur vitlöken ur skalen ner i kastrullen
Skala paprikorna och lägg alla utom en bit i soppan
Mixa soppan slät
Hetta försiktigt upp soppan igen
Strimla den sparade paprikabiten
Fördela soppan i skålar
Klicka i Philadelphiaost och avsluta med paprikastrimlor

4 kommentarer: