lördag 26 oktober 2013

Fin chokladpaj med granatäpple

Programmet Dessertmästarna har helt klart blivit en källa till inspiration för att prova på lite olika efterrätter, vilket betyder att kategorin "efterrätter" i Min Lilla Kokvrå fylls på i ökad takt. Just nu äts det en hel del granatäpple här hemma hos oss, både nyttigt och gott, så härom dagen kändes det som ett självklart val att baka en Fin chokladpaj med granatäpple till efterrätt. Receptet hittade jag i boken Himmelskt gott och receptet är egentligen gjort för 8 små portionsformar men då jag inte äger några portionsformar valde jag istället att göra en stor paj som räcker till sex-åtta portioner.

 Fin chokladpaj med granatäpple
1 stor paj 2o cm i diameter
eller
8 små portionspajer

70 g mörk choklad, 70%
3,75 dl pekannötter
4 färska dadlar
Fyllning
4,5 dl crème fraiche
45 g farinsocker
Garnering
1 granatäpple, kärnorna
 
Gör så här
Grovhacka chokladen och lägg den i en matberedare
Tillsätt 1,25 dl pekannötter
Kör till en smulig massa
Häll upp i en skål och ställ åt sidan
Kärna ur dadlarna och lägg i matberedaren
Tillsätt resten av pekannötterna
Kör till en smulig massa
Tillsätt choklad- och nötblandningen och kör lite till
Fördela sedan chokladmassan i form/formar med löstagbar botten
Ställ i frysen i 4-8timmar så massan stelnar
Rör crème fraiche och farinsocker till en smidig kräm
Ta ut formen/formarna ur frysen
Lossa bottnarna ur formen/formarna
Fördela krämen i bottnen/bottnarna
Ställ i kylen i 2 timmar
Toppa pajen/pajerna med
granatäppelkärnor vid servering

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Vad roligt Ida att du tycker det, och att du talar om det :) / Birgitta

      Radera