Välkommen!

måndag 11 januari 2016

Svamppanna med brysselkål och äpple - Allt i en gryta av Lisa Lemke

Jag fick kokboken Allt i en gryta av Lisa Lemke i julklapp och jag har redan lagat och bloggat om Lisas portergryta med fänkål och choklad
I helgen var det svamppannans tur att testlagas.
Svamppannan kommer inte riktigt till sin rätt på bilden... men urgod var den :) Dessutom kan den räknas in i kategorin "mat i säsong" med potatis, kål och äpple som ingredienser. Mat i säsong är även temat på månadens middagstips här i Min Lilla Kokvrå. Vill du bidra med ett tipsa på mat i säsong klickar du HÄR
Svampen i svamppannan kan väl dock inte riktigt räknas till att vara mat i säsong, men man kanske har torkad svamp hemma... 
Annars får man helt enkelt köpa t ex champinjoner, färska eller på burk. 

Svamppanna med brysselkål och äpple
4 portioner

800 g fast potatis
1,5 tsk mortlade kumminfrön
Smör
1 stor gul lök
200 g färsk brysselkål
200 g svamp
2 syrliga äpplen
Salt
Svartpeppar
Till servering
Riven västerbottenost

Gör så här
Skala potatisen och skär den i centimeterstora tärningar
Hetta upp en stor stekpanna med smör och stek potatis och kummin på medelvärme tills potatisen är nästan mjuk
Rör om då och då under tiden, 
så potatisen inte bränns vid utan bara blir fint gyllenbrun
Skala och strimla löken
Ta bort ytterbladen och rotkanten på brysselkålen och skär dem i kvartar
Rensa svampen och skär dem i mindre bitar
Kärna ur äpplena och skär dem i mindre tärningar
Lägg lök, brysselkål och svamp i pannan och fräs tills svampen börjar få färg
Lägg på ett lock och fortsätt att fräsa tills brysselkålen är nästan mjuk, 
det tar ett par minuter
Tillsätt äpplet och fräs ytterligare ett par minuter
Rör om då och då under tiden
Smaka av med salt och peppar 
Server tillsammans med riven västerbottenost

1 kommentar:

  1. Älskar svamp även om det inte är säsong för det. Låter gott. Ha en fin kväll Kram Pernilla

    SvaraRadera